Tikro sidro mėgėjams nebereikės jo ieškoti užsienyje

Kur slypi sidro gamybos šaknys? Kaip gaminamas „obuolių karaliumi“ tituluojamas gėrimas ir koks sidras gaminamas Lietuvoje?

Anglai su prancūzais galėtų ginčytis iki pajuodavimo, kuri šalis – Prancūzija ar Didžioji Britanija – galėtų vadintis sidro tėvyne. Svariausių įrodymų apie sidro kilmę turi... ispanai, kur Galijoje dar dvylikto amžiaus rašytiniuose šaltiniuose užfiksuota, kad anuomet Ispanijos Galijos regione sidro vartota daugiau nei plačiai Europoje gaminto vyno. Manoma, kad iš ten ir kilo gėrimo gamybos tradicijos, vėliau perimtos anglų.


Šiandien Didžioji Britanija tikrai gali pasigirti gaminanti didžiausią sidro kiekį* ir auginanti daugybę specialių obuolių rūšių, skirtų sidro gamybai. Vijokliniai 'Slack-ma-Girdle', 'Krimsono karaliai', 'Kingstono juodieji', 'Rudanosiai' – šios obuolių rūšys per daugybę metų subrandino būtent sidro gamybai tinkamą skonį – cukringumą, sultingumą ir pakankamą taninų kiekį.

Dar viena obuolių savybė pagal kurią britiško sidro meistrai renkasi obuolių rūšį – sulčių skaidrumas arba kitaip tariant, kiek „miltingi“ yra obuoliai. Nedaug tėra sidro rūšių, kur gėrimas būtų drumstas. Anglai sidrą gamina tik iš obuolių: rudenį surenka derlių, spaudžia sultis, kurioms sąveikaujant su mielėmis ir vėliau bręstant, po truputį gimsta sidras.

Sidro gamyba labai primena vyno, o laukti subrendusio sidro tenka tiek pat kiek ir vyno – šių metų derlius bus atkimštas tik kitąmet.

Skaitykite daugiau: https://skonis.lrytas.lt/gurmanu-klubas/2017/10/20/news/tikro-sidro-megejams-nebereikes-jo-ieskoti-uzsienyje-3151386/