Orijus Gasanovas: Italijos kaime kiekvienas žino Alytų

Rugsėjo pabaigoje šiaurinėje Italijos dalyje lankęsis žurnalistas ir radijo laidų vedėjas Orijus Gasanovas stebėjo vynuogių derliaus nuėmimo šventę ir pats joje dalyvavo. Emilijos-Romanijos regione šeimoms priklausančiuose vynuogynuose atvykusio žurnalisto laukė netikėtumas - su lietuviu ėmė sveikintis „ciao ciao, Alytus!“ Pasirodo, čia vietiniai kur kas geriau žino Alytų nei kitus Lietuvos miestus, nes būtent į jį iškeliauja jaunas vynas, iš kurio bus gaminamas putojantis vynas.

Negana to, Orijaus laukė dar vienas siurprizas - nekantrų norą iškart raitotis rankovės ir raškyti vynuogių į kekes teko atidėti rytojui. Svetingai priėmę ir lietuviams liaupsių negailėję vietiniai vynuogių augintojai paaiškino, kad vynuogėms trūksta... dar vienos nakties. Rytoj jų derlius bus dar geresnis, sultys sodresnės, tad verta palaukti. O abejoti vietiniais neverta, nes kalnais prisidengusiose Bolonijos apylinkėse vynuogės auginamos daugiau nei du tūkstantmečius. Tam, kad galėtų tiekti vietinį vynąromėnams, čia buvo specialiai nutiestas kelias. Ir išties visi keliai vingiuoja ir sukasi aplink kalnus apraizgiusius vynuogynus.

Vietiniai liudija, kad vasaros Italijoje būta išties karštos, todėl šiemet vynuogės skinamos maždaug dešimčia dienų anksčiau nei įprasta. Ūkininkai atidžiai stebi oro sąlygas ir pačias uogas ir bet kurią minutę pasiruošę kibti į meditaciją primenančius skynimo ritualus: skinama pasidalijus eilėmis, sparčiai, bet atidžiai, nuolat aptarinėjant derlių - čia jam skiriamas didžiausias dėmesys, mat daugumos šeimų finansinė gerovė priklauso nuo to, koks šiemet vynuogių derlius.

Kitą dieną vertindami uogas Italijos ūkininkai išdidžiai sakė, kad derlius išties geras, - nors uogų užaugino mažiau, tačiau jos cukringos, saldžios, vadinasi, puikios. Orijus Gasanovas netruko pats tuo įsitikinti - skynėjams leidžiama vynuogių ragauti į valias, o uogos gerokai skanesnės nei tos, kurių galima įsigyti prekybos centruose Lietuvoje. Žurnalistą nustebino ir uogų kekių dydis - viena kekė vynuogių gali sverti ir pusantro kilogramo.

Nuo ankstyvo ryto iki pavakarės vynuogių lauke pluša ištisos šeimų kartos, kaimynai ir bičiuliai, o likęs gyvenimas tarsi sustoja. Tuo metu Italijoje svarbiausios yra uogos. Derliui nuimti skirtas laikas itin trumpas, todėl talka organizuojama būtent tą dieną, ne anksčiau ir ne vėliau, - viskas turi vykti gamtos padiktuotu laiku.

Žurnalistas pasakojo, kad daugumoje ūkių vynuogės skinamos rankomis, todėl prireikia visų galinčių prisidėti pagalbos. Vynuogių laukuose pluša visi: ir jaunimas, ir devintąją dešimtį perkopę žilagalviai italai. Kekes jie kerpa sodo žirklėmis, guldo į karučius, juos pavėžėję iki nedidelio traktoriaus su priekaba išpila. Kiekvienas vietos ūkininkas, vos pripildęs priekabą vynuogių, skuba vežti į sulčių spaudimo vietą, kad sultys būtų spaudžiamos iš pačių šviežiausių ir sultingiausių uogų.

Orijui pasidomėjus, kas sulčių laukia toliau, ūkininkai nusivedė prie didelių talpyklų sulig keturių aukštų pastatu. Čia sultys bus laikomos iki lapkričio. Tuomet laukia tikrasis būsimo vyno kokybės egzaminas. Iš visos Europos, taip pat ir Lietuvos, suplūdę geriausi vyndariai vertins ir atsirinks vos fermentuotas sultis, kurios vėliau virs putojančiais vynais.

Kai kalba pasisuka apie praėjusių metų derlių, vietiniai italai negaili „perfecto, bellissimo“ ir kitų pagiriamųjų žodelių pernai išaugintoms Cabemet Sauvignon ir Chardonnay vynuogėms, iš kurių „Alita“ gamina lietuviškus „Alita Reserve“ putojančius vynus. Orijus Gasanovas sakė, kad „Italijoje išsipildė sena mano svajonė - važiuoti per nedidelius jos miestelius ir dalyvauti vynuogių derliaus nuėmimo šventėje. Dar maloniau, kai žinai, jog tos vynuogės, kurias laikiau savo rankose, virs jaunu vynu ir jis keliaus mums į Lietuvą“.

Žurnalas „Žmonės“